• Meniu
  • Meniu

Picnic în Pustă

Revitalizarea spațiului rural bănățean

Picnic în Pustă este un proiect programat a avea loc în zona de pustă a județului Timiș, având ca scop evidențierea și revitalizarea patrimoniului cultural rural plecând de la ideea de picnic – masă luată în aer liber unde participanții contribuie cu produse – și coagularea unui produs turistic pentru dezvoltarea turismului cultural durabil în zona vizată.

Proiectul are ca obiective evidențierea patrimoniului cultural rural în zona de pustă a județului Timiș, revitalizarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor etniilor care trăiesc în aceste zone, punând în lumină elemente de arhitectură, muzică și gastronomie locală.

Pe termen mediu și lung, proiectul are ca scop revitalizarea patrimoniului rural timișean și folosirea infrastructurii de turism existente pentru coagularea unui produs turistic integrat și dezvoltarea unei vieți culturale diversificate și a turismului cultural durabil în zona amintită. Manifestarea va fi replicată în diferite localități rurale ale județului Timiș respectând componentele de patrimoniu cultural rural menționate.

Proiectul pleacă de la conceptul ideii de picnic – care înseamnă o masă luată în aer liber la care fiecare participant contribuie cu produse – și își propune să evidențieze elemente care țin atât de tradiții locale, muzică și gastronomie, cât și de arhitectura caselor de pământ din satele aflate în zonă, prin intermediul unor ateliere tematice și al unor activități de grup. De asemenea, proiectul conține o componentă ce încurajează ieșirile în aer liber într-un mod responsabil și vizează și o promovare integrată a turismului în areal prin includerea în manisfestare și a componentei de transport durabil, accesând atât pista de biciclete de pe malul râului Bega – care leagă Timișoara de comuna Otelec – cât și râul, ca și canal de navigare spre destinațiile din proiect, dar și folosirea trenului ca mijloc de transport sustenabil. Proiectul va conține mai multe elemente:

Activități: picnic în aer liber, ateliere de lucru cu pământul, meșteșuguri locale și biologie, tururi ghidate, concerte, plimbări cu bicicleta pe malul râului Bega, drumeții locale, înâlniri cu scriitori și artiști locali.

Picnic

Picnicul va fi organizat în aer liber, în afara localității Otelec (în caz de vreme nefavorabilă, activitatea va fi mutată în zone protejate). La organizarea acestuia vor contribui producători locali din
zonă, care vor pune la dispoziția vizitatorilor produse de sezon provenite direct din grădinile și recoltele proprii, iar gospodinele vor prepara după rețete locale feluri de mâncare specifice verii.

Ateliere

Participanții vor putea lua parte la atelierele organizate:

  • de localnici: unde vor putea învăța să prepare preparate tradiționale ale comunității maghiare (kurtos kolacs), să lege mături din paie, să facă un ierbar cu plante locale, să recicleze hârtie
  • de specialiști din țară și străinătate: unde vor putea învăța să lucreze cu pământul pentru diferite construcții (văiugă), cum să împletească coșuri de nuiele pentru picnic, cum să sculpteze linguri de lemn pentru masa de picnic

Tururi ghidate

Activitățile celor două zile vor fi completate cu experiența descoperirii unor obiective turistice și naturale de importanță națională în satele comunei Otelec prin intermediul unor tururi ghidate de localnici, atât pe jos, cât și pe biciclete, cât și a unor drumeții în zonele împădurite de ale pustei.

Concerte

Pentru a sublinia atmosfera unică, specifică a pustei, organizatorii vor avea ca invitații formații de artiști locali și naționali, care vor susține concerte de muzică în zona evenimentelor din proiect.

Întâlniri cu scriitori și artiști locali

Zona de pustă a Banatului – o onă cu specific unic – a reprezentat de-a lungul anilor și reprezintă în continuare o zonă de interes inclusiv pentru artiștii și scriitorii locali, care au transpus în lucrările lor de artă această imagine a zonei, în diferite forme. În cadrul proiectului propunem o serie de întâlniri, prezentări și discuții cu reprezentanții acestor lucrări.

Zero Waste

A lot of Joy. Evenimentul va respecta regulile economiei circulare și ne propunem să încurajăm invitații să vină cu coșurile de picnic, iar celor care nu au, le vor oferi organizatorii, cu scopul de a promova economia circulară și principiile acesteia.