• Meniu
  • Meniu

“Banat Brunch” la Secusigiu

În margine de Lunca Mureşului, aproape de ape curgătoare şi păduri aluviale, de zăvoaie şi şleauri de câmpie, se întinde Secusigiu. Un sat frumos organizat, amestecat de o istorie care vine încă din 1359. Situată în județul Arad, la sud de râul Mureș care, într-un anume fel – se spune – desparte Banatul de Ardeal, comuna are astăzi aproape 6000 de locuitori care exprimă în bucătăriile lor parte a acestei istorii.

Români, sârbi, maghiari și germani au vorbit, prin bucătării, aceeași limbă. A pământurilor bogate de cernoziom ce i-a făcut renumiți pentru multe, iar între toate, roșiile, duhanul sau piparca, mai ales.

Vă așteptăm înaintea iernii la Secusigiu să vă încălziți cu o zamă de părădaică, așa cum numai cei din « Secu » știu să facă ! Și să aflați povestea lui Măicuța și lumina care astăzi îi călăuzește pe copiii ei să-i împartă mai departe bunătatea.

Evenimentul este organizat de Asociația De la Măicuța, cu sprijinul comunității locale și în colaborare cu Asociația My Banat, iar donații făcute pentru participarea la acest brunch, organizat în premieră la Secusigiu, vor fi folosite în totalitate pentru organizarea unor activități și ateliere de fotografie cu copiii din localitate. Imaginile rezultate vor fi cuprinse într-o expoziție foto despre localitate.

Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 RON/persoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea “Donație pentru Asociația De la Măicuța”.

Copiii în vârstă de până la 7 ani participă gratuit.

Meniu și program

Sâmbătă, 25 noiembrie, Secusigiu, Căminul Cultural

11,00 – Deschidere și prezentare gazde – Asociația “De la Măicuța”

11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale

Aperitive

  • Platou de șoancă cu mere
  • Platou cu cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu
  • Platou cu brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică
  • Clisă fiartă
  • Ouă găigană
  • Ouă fierte
  • Zacuscă
  • Pâine de Pecica cu smântână și miere de stup
  • Platou cu legume de toamnă
  • Pâine de la Pecica
  • Colac local

Preparate calde

  • Zamă de părădaică cu cârnați și cu ouă
  • Zamă de părădaică
  • Cornorăți
  • Căurmă de porc (Popricaș de porc)
  • Crumpi pe cipsie cu ludaie
  • Crumpi pe cipsie cu ludaie, călbășete și șfarcă (Cartofi în tavă cu dovleac, caltaboș și tobă)
  • Murături de toamnă – gogoșari din Secusigiu, ardei și salată de varză

Desert

  • Turce cu gem și zahăr
  • Cornulețe
  • Prăjitură cu mere
  • Prăjitură cu brânză dulce

Băuturi

  • Ceai din plante locale – tei și mentă
  • Vin fiert
  • Cafea
  • Apă de la fântână

13,00 – 15,00 – Vizite ghidate

  • Vizită la Mănăstirea din Bezdin, mănăstire a comunității sârbe – transport asigurat de comunitatea locală
  • Vizită ghidată la Biserica Ortodoxă din Secusigiu cu Părintele Horia
  • Tur ghidat de arhitectură locală cu studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara
  • Vizită la Casa lui Măicuța și degustare de ceai de mușețel cu miere

15,00 – Întoarcere la Căminul cultural

11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere în Căminul cultural

  • Poveștile satului cu locuitorii comunei
  • Atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro
  • Vorbire în grai bănățean- prezentarea colecției de costume populare locale – Amalia Stoica
  • Mini-târg de produse locale – producători din Secusigiu, miere din Satu Mare, pâine de la Pecica, mere de la Felnac.

Înscrieri aici: https://shorturl.at/yGKZ8

Mai multe detalii: https://shorturl.at/bgmnF